
“Kijk, Kijk, een trap, een trap naar boven”
Al langer liep ik rond met het idee een theaterstuk te maken met en door Molukkers in Moordrecht. Hierover heb ik regelmatig gebrainstormd met Piet Blonk en verschillende personen uit de Molukse gemeenschap, zoals Joke Sapuletej- de Fretes, Chris Matitahatiwen en Charles Joseph.
Cultuur en geschiedenis
Zo ontstond in 2018 het idee om een theaterstuk te gaan maken met de Molukkers in het kader van 60 jaar Molukkers in Moordrecht (in 2021). Met bovengenoemde personen hebben wij ideeën uitgewisseld en de cultuur van de Molukkers uitgediept. Dit hebben we onder andere gedaan op basis van het begrip Oiale, waarbij Molukkers teruggaan naar hun wortels en roots. Dit werd vertaald in een zogenaamde 7 lagen structuur. Hiermee verbinden Molukkers hun identiteit aan de cultuur en geschiedenis. Dit alles vormde de basis een theaterstuk te maken met en door Molukkers. Na enkele jaren van voorbereiding en gespreksvoering kwamen wij in contact met Ron Habiboe, historicus. Hij was na intensieve gesprekken bereid het script te schrijven. Vervolgens hebben wij mensen met een Molukse achtergrond benaderd mee te doen aan deze uitvoering.
Theaterstuk
Dit werd met veel enthousiasme ontvangen en al snel maakten wij afspraken om met het theaterstuk aan de slag te gaan. Charles Joseph (hij heeft veel spelervaring bij diverse professionele producties) en ik verzorgden de regie. Eind december 2021 hebben wij na een jaar Corona-onderbreking de repetities weer hervat. De spelers werkten hard om zich in de rol te verdiepen en het resultaat is er. Het project is opgezet in het kader van 60 jaar verblijf van de Molukse gemeenschap in 2021. In 1961 kwamen de eerste Molukse gezinnen in de Ambonwijk van Moordrecht wonen. In de voorstelling staat een KNIL-gezin centraal waarin verschillende aspecten van het leven in het kamp en in de wijk worden behandeld. Ook de Molukse geschiedenis en de achtergronden van de politiek komen aan de orde.
Samenwerking
Een mooie samenwerking is tot stand gekomen tussen Theater voor Iedereen en de Molukse Gemeenschap. De kijker krijgt een beeld over het verleden, het heden en een blik naar de toekomst binnen de Molukse gemeenschap. Naast deze theaterproductie is er in samenwerking met De Brede School in Moordrecht/PCB Meester Lalleman een indrukwekkend educatief programma samengesteld. Hieraan werkten mee: Marjolein Maitimu (leerkracht), Ron Habiboe (historicus) en Nanneke Wigard (cultureel erfgoedprofessional en voormalig directeur Moluks historisch museum).
Ik ben enorm trots dat ik onder de paraplu van Theater Voor Iedereen de regie mag verzorgen en samen met de Molukse gemeenschap in Moordrecht deze unieke productie op 17 en 18 juni 2022 mag uitvoeren. Hopelijk kan door deze productie ook een lange en intensieve samenwerking plaatsvinden tussen de Molukse gemeenschap in Moordrecht en Theater Voor Iedereen.
Ton van de Bildt
Regisseur en algeheel coördinator 60 jaar Molukkers in Moordrecht